Värmeutslag

Värmeutslag uppstår när svettkanaler blir blockerade. Dessa läker oftast med svalka, men ibland krävs medicinsk behandling.
Medicinskt granskad
Granskad av: Susanna Hartmann-Petersen, Specialistläkare hudsjukdomar
Senast uppdaterad: 17 december, 2024

Bilder på värmeutslag

Vad är värmeutslag?

Värmeutslag är en vanlig hudreaktion som kan drabba både spädbarn liksom äldre barn och vuxna. Symtomen varierar från prickar och knottror till små blåsor, och kan ibland åtföljas av klåda och stickningar. Dessa besvär tenderar vanligtvis att försvinna av sig själva inom några dagar, men att hålla huden sval och torr kan påskynda läkningsprocessen.

Symtom på värmeutslag

Symtom på värmeutslag varierar beroende på typen av utslag. Vanliga symtom inkluderar:

  • Upphöjda utslag eller knölar (antingen hudfärgade eller ljusröda)

  • Prickar eller små blåsor

  • Små varfyllda bölder

  • Ibland upplevs stickningar eller klåda

  • Fjällning av huden under läkningsprocessen

Dessa utslag kan uppstå på olika delar av kroppen, inklusive huvudet, ansiktet, nacken, axlarna, bröstet och ryggen.

Orsaker till värmeutslag

Värmeutslag uppstår när svettkanalerna blockeras, vilket kan inträffa hos spädbarn på grund av ej fullt utvecklade svettkanaler, eller hos vuxna på grund av varma och fuktiga förhållanden. Faktorer som feber, fysisk aktivitet, åtsittande kläder och övervikt kan också öka risken för värmeutslag.

Behandling av värmeutslag

Vanligtvis kräver värmeutslag ingen särskild behandling och försvinner oftast när kroppen återgår till en svalare och torrare miljö. Lokal behandling med receptfri eller receptbelagd salva som innehåller kortison kan vara nödvändig i svåra fall för att lindra inflammation och symtom.

Förebyggande åtgärder

För att förebygga värmeutslag är det viktigt att hålla huden sval. Detta kan uppnås genom att vistas i skuggan, bära luftiga kläder och använda solskydd som keps eller solhatt. Svalkande dusch eller bad samt användning av fuktiga tvättlappar kan också hjälpa till att lindra symtomen. Vid behov kan apoteksprodukter såsom hydrokortisonkräm användas för att lindra klåda och irritation.

När ska jag söka vård?

Vanligtvis försvinner värmeutslag av sig själva inom några dagar. Det är dock viktigt att söka vård om utslagen inte förbättras eller om de försämras. Akut vård bör också sökas om utslagen åtföljs av smärta, svullnad, rodnad och ökad kroppstemperatur, särskilt om detta kombineras med feber eller frossa.

Andra möjliga orsaker

Värmeutslag kan blandas ihop med andra sjukdomar som ger liknande symtom. Här är några exempel och hur de skiljer sig från just värmeutslag:

  • Nässelutslag (urtikaria): Ger Kliande, rodnade utslag som kan uppstå plötsligt och försvinna snabbt. Till skillnad från värmeutslag orsakas nässelutslag ofta av allergier eller stress och saknar de små blåsorna som är typiska för värmeutslag.

  • Eksem: Torr, fjällande hud som ofta kliar intensivt. Eksem är kroniskt och kan förvärras av värme, men har inte de röda prickar eller blåsor som ses vid värmeutslag.

  • Miliaria profunda: En allvarligare form av värmeutslag där svett inte utsöndras och knölar uppstår djupt i huden. Denna typ kräver mer aktiv behandling jämfört med vanligare varianter av värmeutslag.

Läs mer

Ytterligare information om värmeutslag finns nedan.

Värmeutslag på Dermnet (inkluderar bilder).

Relaterat

Få rätt hjälp för Värmeutslag - kontakta våra hudläkare idag

Våra hudläkare står redo att hjälpa dig med ditt hudproblem. Skapa ett ärende genom att svara på några frågor och ladda upp tre bilder. Du får svar inom 24 timmar och ingen remiss krävs.
Sök vård
Kostnad 500 SEK

Frågor & svar

Hur vet man att man har värmeutslag?
+
Vad gör man åt värmeutslag som vuxen?
+
Hur kan jag förebygga värmeutslag?
+
Vad är skillnaden mellan värmeutslag och andra hudutslag?
+
Hur behandlar jag värmeutslag hemma?
+
Varför finns Dr Hud?
+
Är jag garanterad att få hjälp av en specialist?
+
Kan jag använda Dr Hud för alla hudåkommor?
+
Varför behöver jag ladda upp bilder?
+
Kan jag ställa frågor till läkaren?
+
Kan jag få recept hos Dr Hud?
+